Implementace 9. cyklu Dialogu EU s mládeží

Blíží se Evropská konference mládeže ve Švédsku, na které se budou reflektovat započaté implementační aktivity a bude se zabývat tím, jak vytvořit inkluzivnější a transparentnější dialog mládeže. Na závěr budou vypracována závěrečná doporučení, která budou součástí usnesení Rady EU.

Evropský dialog s mládeží (EUYD) je evropským participačním procesem, který probíhá v osmnáctiměsíčních cyklech a zajišťuje zapojení mladých lidí do rozhodovacích procesů. Devátý cyklus Evropského dialogu mládeže trvá od 1. ledna 2022 do 30. června 2023 a jeho tematickým rámcem jsou cíle mládeže #3 Inkluzivní společnost a #10 Udržitelná a zelená Evropa.

Na fázi konzultací, během které byly zjišťovány názory a postoje mladých lidí k daným tématům, navazuje fáze implementační, kdy je úkolem národních pracovních skupin organizovat či podpořit aktivity, vycházející z toho,, co bylo zjištěno během konzultací na národní, ale i celoevropské úrovni.  K reflexi implementační fáze dojde také v rámci Evropské konference mládeže, která bude probíhat 20. - 22. března ve Švédsku. 

Úkolem jednotlivých národních pracovních skupin pro Evropský dialog s mládeží bylo tedy předložit zprávy z implementační činnosti, do které se zapojily, a monitorovat především to,  jaký dopad mohou mít doporučení na individuální, komunitní nebo politické úrovni.

Na individuální úrovni se může jednat například o rozvoj znalostí o udržitelnosti, nebo změny postojů k veřejné dopravě (např. preference hromadné dopravy, omezení cestování leteckou dopravou atd.). Na komunitní úrovni mohou mladí lidé působit jako nositelé změny a zapojit do mít svou činností vliv na lidi  kolem sebe. Změny na politické úrovni se mohou uskutečnit tím, že umožníme mladým lidem zapojit se do dialogu přímo s tvůrci politik. 

Všechny tyto úrovně se dařilo ovlivnit i v rámci implementačních činnosti v České republice. 

 

Implementační aktivity Národní pracovní skupiny pro Strukturovaný dialog s mládeží:

  • Workshopy pro pracovníky s mládeží na Celostátní vzájemné výměně zkušeností (CVVZ): Udržitelné místo a Mladí a udržitelní
  • Konference Svět (bez) mladých, kterou jsme uspořádali společně s Úřadem vlády. Byla věnována hlavně tématu duševního zdraví a digitalizace. Proběhl zde mimo jiné dialog s politiky o udržitelnosti a rozvoji.
  • Simulace zasedání evropských institucí Rozhoduj o Evropě, pořádané v Brně naší partnerskou organizací Eutis. Zde jsme vedli workshopy o tématech nynějšího cyklu a diskutovali jsme jako panelisti. 
  • Pokračující rozvoj Platformy venkovská mládež (pod Národní sítí Místích akčních skupin), která je členem Národní pracovní skupiny. V místních konzultacích se bude věnovat také tématu vztahu mezi environmentální problematikou a sociálními nerovnostmi.
  • Mladí delegáti do OSN se účastnili COP27 v Egyptě. Informovali hlavně přes sociální sítě, dávali rozhovory rádiím a televizním stanicím i poskytovali informace při přímém setkávání s mladými lidmi. Dále přednášeli na Pražském studentském summitu a dalších akcích. Tématem byla zejména klimatická krize a udržitelný rozvoj.
  • Česká rada dětí a mládeže se dále podílela na vypracování dokumentu Příspěvek nevládních neziskových organizací k přípravě a realizaci programu předsednictví ČR v Radě EU 2022
  • V neposlední řadě jsme domluvili spolupráci na pořádání fokusních skupin k aktualizaci strategického rámce Česká republika 2030. To je mezisektorový dokument, rámující  ostatní strategické dokumenty na národní, krajské i místní úrovni. Konkrétní kroky směřující k naplnění cílů jsou v gesci příslušných ministerstev a Úřadu vlády České republiky. Rámec se má promítnout do krajských a obecních politik i každodenního života obyvatel s cílem zlepšit kvalitu života. 
  • Interně v rámci koordinace a administrace projektu jsme nově vyvinuli přehledný přístup k zapojování se na webových stránkách projektu pod Národní pracovní skupinou pro zlepšení participace mladých lidí na lokální i národní úrovni. Mladí lidé se mohou sami přihlásit pomocí jednoduchých formulářů Stát se ambasadorem, Chci dělat akci/projekt a chci podpořit, Příklad dobré praxe nebo Mám dotaz nebo komentář

Podrobnější informace, a to, jak aktivity ovlivnily jednotlivé úrovně v rámci daných témat, najdete v naší implementační zprávě, která je přílohou tohoto článku (psaná je v anglickém jazyce).

 

Mohlo by vás zajímat

Máme pracovní nabídku přímo pro tebe!

Baví tě téma participace mládeže? Chceš se podílet na tom, aby byl hlas mladých lidí slyšet? Česká rada dětí a mládeže (ČRDM) hledá kolegu/kolegyni do týmu svého projektu Strukturovaný dialog s mládež...

číst dál

Začal 10. cyklus Dialogu EU s mládeží

Červencem začal nový, 10. cyklus Dialogu EU s mládeží pod předsednickým triem Španělsko - Belgie - Maďarsko. Stejné trio vedlo v roce v roce 2010 Strukturovaný dialog - předchůdce Dialogu EU s mláde...

číst dál