Pardubický barcamp: Němečtí experti o rasismu, politickém vzdělávání a participaci

Celovíkendový seminář s odborníky z Německa vyvrcholí třemi tlumočenými příspěvky právě v barcampovou sobotu. Nenechte si ujít diskuzi jak se vypořádat s rasistickou mobilizací ani informace z první ruky o politickém vzdělávání a participaci mladých lidí v česko-německých vztazích.

**Němečtí experti o rasismu, politickém vzdělávání a participaci**

*Přednášky a workshop - 90 minut*

**Co dělat při rasistické mobilizaci?** Odpovědi a tipy z praxe přinese workshop od Agnes Scharnetzky z Mobilního poradenství proti pravicovému extremismu z Koordinačního místa *Demokracie žije! Bavorsko proti pravicovému extremismu* (Demokratie Leben! Bayern gegen gegen Rechtsextremismus).

**Se zkušenostmi z praxe z politického vzdělávání** v Německu se podělí Georg Pirker, referent pro mezinárodní úkoly v pracovním kruhu německých center vzdělávání.

**O participaci mladých lidí v česko-německých vztazích** na příkladu Česko-německého fóra mládeže bude přednášet předseda spolku Přátelé česko-německého fóra mládeže Maximilian Johannes Röslmair.

*Tyto příspěvky se na Pardubickém barcampu uskuteční v rámci víkendového semináře „Vzdělávání. Participace. Akce. Česko-německý projektový víkend k tématu občanského vzdělávání v česko-německých výměnách mládeže" konaného za podpory Česko-německého fondu budoucnosti. [Více informaci o semináři a přihlašování](http://www.tandem-org.cz/aktuality/pozvanka-na-cesko-nemecky-barcamp-a-s...) najdete zde (uzávěrka přihlášek byla posunuta). Přednášející budou hovořit německy, simultánní tlumočení do českého jazyka je zajištěno.*

**O lektorech**

**Maximilian Johannes Röslmair**

Studuji Česko-německá studia na univerzitě v Řezně. Jsem Juniorteamer u Tandemu a cestuji v rámci své práce s turisty ze zámoří do jižního Německa, Čech a občas i do Rakouska. Kromě toho jsem předseda německého spolku Přátelé česko-německého fóra mládeže (Freunde des Deutsch-tschechischen Jugendforums e. V.)

**#pardubicky_barcamp Must have:**

1. [Toto](https://www.facebook.com/events/458665261183151/?acontext=%7B%22action_h...)
2. [Přihlášky na barcamp online](https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdNhvY1hoq1R9y5BY7nfckxTp8u9sl6...)
3. Chceš na střední škole pořádat besedy a další akce pro svoje spolužáky, vést časopis a přitom se stíhat učit? [Hacky, jak to vše skloubit, prozradí na svojí přednášce Kamil Cinkraut](http://www.strukturovanydialog.cz/clanky/pardubicky-barcamp-kdyz-skola-n...)
4. [Našlapaný program od rána do večera!](http://www.strukturovanydialog.cz/clanky/pardubicky-barcamp-casovy-harmo...)
5. Celodenní workshop na tvorbu videa bude WOW!

Mohlo by vás zajímat